Kars Eski Kaşar 6-7 Ay Dinlendirilmiş 1,800 Kg ile 2 Kg Arası
Kars Eski Kaşar 6-7 Ay Dinlendirilmiş 1,800 Kg ile 2 Kg Arası

Kars Eski Kaşar 6-7 Ay Dinlendirilmiş 1,800 Kg ile 2 Kg Arası (ek33)

KARS ESKİ KAŞAR PEYNİRİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR? FAYDASI NELERDİR?

Kars Eski Kaşar Peyniri Asıl adı İsviçre Gravyer peyniri olan Kars kaşar peynirinin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. 1878 yılında Kars şehrinin 1918 yılına kadar 40 yıllık işgalinin başlamasıyla birlikte İsviçrelilerin Kafkasya’dan Kars’a gelmelerinin ardından kurulan mandıra sonucu peynirin üretimi başlamıştır. Lezzetiyle farklı bir yere sahip olan peynirin Kars’ta üretilmesinin en büyük nedeni ise yüksek rakıma sahip yaylalarda beslenen ineklerin sütünde yer alan birçok çeşitliliğe sahip dağda yetişen bitkinin aromasının olmasıdır.

 

 

Kars Eski Kaşarının Özellikleri Nedir? Birçok kaşar peynirinin arasında Kars kaşar peynirinin lezzeti ayrı bir yere sahiptir. En belirgin özelliğini renginden alan peynirin dış kabuk altındaki sarı renginin tek tonda olması ve gözenekleri olmayan sıkı bir yapıya sahip olması ayırıcı özelliklerindendir. Taze kaşar peynirlerinden ayrılan özelliği ise birçok işlemden geçerek mayalandırılarak dinlendirilmesinin ardından yıllandıkça lezzet kazanmasıdır. İçerisinde yer alan besin değerinin yüksek oluşu ve katkı maddesinin olmayışı Kars kaşar peynirinin daha sağlıklı bir kaşar peyniri türü olmasını sağlamaktadır. Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki inek sütünden elde edilen Kars kaşarının bu aylardaki ineklerin beslendiklerin sütlerin daha kaliteli olmasından dolayı en çok tercih edilen Kars kaşarı yaz kaşarı olmaktadır. Kars kaşarının rengi beyaz olması bu kaşarın yaz döneminde elde edilen sütten yapılmadığının göstergesidir. Ayrıca kaşar peyniri yapılacak sütün kaymağı alındığı takdirde de hangi mevsimin sütünden yapılırsa yapılsın peynirin rengi beyaz olmaktadır. Kars kaşar peynirinin önemli özelliği ise yoğun emek verilerek uzun bir süre bekletilmesi sonucu elde edilen bir besin olmasıdır .

Kars'ın Eski Kaşarın Yararları Nelerdir?

Zengin besin değeriyle Kars eski kaşarının birçok yararı vardır. Tansiyonun düşmesini sağlayan Kars kaşarı, protein ve kalsiyum deposu olmaktadır. Kemik erimesini engelleyen, kanser hastaları için enfeksiyon önleyici içeriği olan ve ülser hastalığında koruyucu işlevi gören Kars kaşarı, beynin enerji açısından beslenmesinde, sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları için etkili olmaktadır. Ayrıca dişleri besleyen Kars kaşarı, diş çürümelerine karşı da oldukça etkilidir. Kas ve eklem rahatsızlığı ile Alzheimer hastalığında engelleyici görev yapan Kars kaşarı, katkı maddesinin olmamasından dolayı da bebek ve çocuk gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği olan kişilere için de doyurucu bir içerik deposu olarak Kars eski kaşarının birçok faydası bulunmaktadır. 

Kars Kaşarı Nasıl Saklanır?

Aslında Kars kaşarı, dayanıklı peynrler arasında yer alsa da, özellklern kaybetmemes çn yne de özenle saklanması gerekr. Uzun süre bozulmadan muhafaza edlmes çn haff rutubetl, 5-10 derece sıcaklıkta, hava alableceğ yerler terch edlmeldr. Dpfrzler ve buzluklardan zyade buzdolaplarının meyve-sebze kısımlarında saklanması daha uygundur. Lezzet ve görünümünün bozulmaması açısından açıkta bırakılmamalıdır. Etrafına kâğıt havlu veya peçete sarıldığında yağı alınan peynr, uzun süre bozulmadan saklanablr. Terchen karanlık ortamlarda muhafaza edlmeldr. Dğer kabuklu peynrler gb kullanılacağı zaman kabuğundan ayrılmalı, tüketlecek kadarı ayrı br saklama kabına konulmalıdır. Ara sıra ters yüz edlerek alt ve üst taraflarının aynı kıvamda kalması sağlanablr. Tat kaybına uğramaması açısından suyla temas etmemes gerekr. Tüketlmeden yaklaşık br saat önce oda sıcaklığına çıkarılarak en hoş tat ve kokusunu alması sağlanır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR